Ταξινόμηση
Close Sorting
Μοιραστείτε το
Close Filters
Κατάλογος ακινήτων
Πληροφορίες
Εκδόσεις

Οδηγός για ενοικίαση σπιτιού - κατοικίας

Συμβουλές προς τους υποψήφιους μισθωτές
Οδηγός για ενοικίαση σπιτιού - κατοικίας
 
27/12/2022

Σε αυτό το άρθρο γίνεται μία προσπάθεια να συνοψιστούν τα κύρια στοιχεία που πρέπει να έχει υπόψη του ένας υποψήφιος μισθωτής κατά την εύρεση και ενοικίαση σπιτιού ή οποιαδήποτε κατοικίας, είτε αυτό είναι διαμέρισμα ή μεζονέτα, ή μονοκατοικία κ.λ.π ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη τα οποία μπορούν να μετατρέψουν μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε «εφιάλτη», τόσο για τους ενοικιαστές όσο και για τους ιδιοκτήτες.

Τρόποι αναζήτησης κατοικίων

Η βασικότερη πηγή εύρεσης ακινήτου είναι πλέον οι διάφορες πλατφόρμες αγγελιών όπως ο Spitogatos, και η Χρυσή Ευκαιρία. Αν και πολλές φορές οι αναρτημένες αγγελίες είναι αμέτρητες και αρκετές από αυτές είναι παλιές καταχωρήσεις που δεν ισχύουν, προστίθενται καθημερινά πολλές άλλες. Πολλές αγγελίες επίσης, ιδιωτών αλλά και επαγγελματιών βρίσκει κανείς στα social media όπως το Facebook Marketplace και Facebook Groups, το Airbnb επίσης, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα και στην Ελλάδα.

Μία διαφορετικής μορφής ενοικίασης πηγή είναι ιστοσελίδες όπως η Blueground, οι οποίες προσφέρουν κατά κύριο λόγο επιπλωμένους χώρους που απευθύνονται κυρίως σε στελέχη εταιριών από το εξωτερικό και για υπαλλήλους τύπου digital nomads κλπ.

Και φυσικά υπάρχουν οι επαγγελματίες μεσίτες, οι οποίοι μπορεί ναι μεν να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους αλλά προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ένας μεσίτης

Η αναζήτηση κατοικίας απαιτεί χρόνο, αρκετά τηλεφωνήματα, μετακινήσεις ή υποδείξεις και φυσικά απογοητεύσεις. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο όλο και λιγότεροι ιδιοκτήτες να βγάζουν μόνοι τους προς ενοικίαση τις κατοικίες τους. Αντιθέτως, οι περισσότεροι προτιμούν να τις αναθέτουν σε κάποιον επαγγελματία μεσίτη.

Ο τελευταίος, εφόσον είναι αντικειμενικός και λειτουργεί ως μεσάζων που οδηγεί σε συμφέρουσες λύσεις και για τις δύο πλευρές, μπορεί με τις γνώσεις του για τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς και με σωστή καθοδήγηση να εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και για τις δύο πλευρές.

Πολλές φορές χρειάζεται να διαπραγματευτεί έξυπνα και αποτελεσματικά ώστε αφενός να μη δημιουργείται ένταση μεταξύ του ενδιαφερόμενου και του ιδιοκτήτη όταν συγκρούονται οι απόψεις τους για την κατάληξη της συμφωνίας, αφετέρου με την εμπειρία του να δίνει λύσεις στα συνηθισμένα η μη ζητήματα και τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

Τι πρέπει να προσέχει ένας υποψήφιος μισθωτής κατά την αναζήτηση

Σωστή επιλογή περιοχής: Η επιλογή περιοχής και κατ’ επέκταση γειτονιάς, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην τελική επιλογή. Κύρια κριτήρια είναι η ασφάλεια, η κοντινή απόσταση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς από σουπερμάρκετ, σχολεία, κλπ. Προσοχή επίσης σε τυχόν οχλούσες δραστηριότητες της γειτονιάς.

Αποφυγή αναζήτησης κατά τη διάρκεια υψηλής περιόδου: Η κάθε περιοχή και πόλη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Παράγοντες όπως σχολές, τουριστική περίοδος, κλπ. επηρεάζουν τον κατάλληλο χρόνο. Η εύρεση ακινήτου κατά την υψηλή περίοδο συνήθως ταυτίζεται με υψηλότερες τιμές ενοικίασης.

Λήψη απόφασης χωρίς πίεση χρόνου: Η απόφαση μίσθωσης σε διάστημα λίγων ημερών οδηγεί σε βεβιασμένες κινήσεις και μειωμένη κριτική ικανότητα. Γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται. Από την άλλη όμως αν ένα σπίτι πληροί όλα τα κριτήρια που έχει κάποιος, τότε δεν θα πρέπει να το καθυστερεί γιατί θα μισθωθεί σίγουρα από τον επόμενο.

Σωστός προϋπολογισμός: Εκτός από το αναγραφόμενο ζητούμενο ενοίκιο πρέπει κάποιος να υπολογίζει ότι θα υπάρχουν επιπλέον έξοδα όπως η εγγύηση, τα κοινόχρηστα, η μετακόμιση, τυχόν επιπλέον πρώτα έξοδα οργάνωσης της κατοικίας, αμοιβή μεσίτη εφόσον υπάρχει κλπ. Προσοχή στον τύπο θέρμανσης και στα κουφώματα, καθώς ανεβάζουν πολύ την καθημερινή λειτουργία.

Να γίνεται πάντα επίσκεψη στον χώρο: Όπως αναφέρεται πιο πάνω, αποτελεί κοινή πρακτική η αναζήτηση σπιτιού να ξεκινάει από το διαδίκτυο. Ωστόσο, ενδέχεται οι φωτογραφίες του ακινήτου να είναι παραπλανητικές και να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό είναι πάντα απαραίτητη η επίσκεψη.

Τι προσέχουμε κατά την επίσκεψη στο ακίνητο

Είτε κάποιος αναζητήσει μόνος του είτε απευθυνθεί σε μεσίτη, όταν εντοπίσει μία αγγελία και θελήσει να επισκεφτεί την κατοικία θα πρέπει να προσέχει τα ακόλουθα:

  • H επίσκεψη πρέπει πάντα να γίνεται ώρες με φυσικό φωτισμό, ώστε να ελέγχονται τυχόν φθορές που μπορεί να υπάρχουν
  • Να λαμβάνεται υπόψη η διαρρύθμιση, γιατί μπορεί ναι μεν τα πολλά τετραγωνικά να ακούγονται ιδανικά, αλλά συχνά είναι αυτή που παίζει σημαντικότερο ρόλο για το πόσο άνετο είναι ένα σπίτι.
  • Να μην έχει σημάδια από μούχλα και υγρασία, κατά προτίμηση να είναι φωτεινή και ευάερη κατοικία.
  • Καλό είναι να είναι φρεσκοβαμμένο ή σε καλή κατάσταση. Προσοχή σε τυχόν ύπουλες υγρασίες και σκουριές, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα υδραυλικά.
  • Οι πόρτες και τα παράθυρα θα πρέπει να είναι αεροστεγή ώστε να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες θερμότητας το χειμώνα. Αυτονόητο είναι ότι τα διπλά ή ενεργειακά κουφώματα κάνουν την διαφορά.
  • Να ελέγχει κανείς τον τύπο θέρμανσης και αν έχει ηλιακό. 
  • Να ρωτάει κανείς για τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας καθώς αποτελούν σημαντικό έξοδο, ιδίως αν η θέρμανση είναι κεντρική. Καλό είναι να τα βλέπει από τον πίνακα κοινοχρήστων ο ίδιος.  

"Και το πιο σημαντικό που πολλοί το παραβλέπουν: Είτε σας αρέσει ή όχι ένα σπίτι, Να είστε ευγενικοί και να μην προσβάλετε την αξία του …"

Τι πρέπει να προσέξει ο υποψήφιος μισθωτής στο μισθωτήριο

Προσεκτική ανάγνωση του μισθωτηρίου: Η ανάγνωση του μισθωτηρίου είναι απαραίτητη, διότι μπορεί να υπάρχουν θέματα, τα οποία είναι πιθανό να φέρουν κάποιον σε δύσκολη θέση μελλοντικά.

Το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές η κάθε πλευρά προσπαθεί να κερδίσει όσα περισσότερα. Μια μισθωτική σχέση όμως θα πρέπει να είναι πάντα ισορροπημένη για να αντέξει στο χρόνο χωρίς προστριβές και κόντρες στη συνέχεια. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι δίκαιες, με σαφή ναι μεν όρια, αλλά ευέλικτες.

Τα βασικότερα στοιχεία στα οποία πρέπει να δίνει προτεραιότητα ο υποψήφιος μισθωτής και να διαπραγματευτεί άμεσα, αφορούν κυρίως το οικονομικό σκέλος και είναι τα κάτωθι:

  • Να συμφωνήσει τη διάρκεια της μίσθωσης με βάση τις ανάγκες του, τυχόν επέκτασή της ή πρόωρης αποχώρησης. Ο νόμος όπως έχει σήμερα προστατεύει τον μισθωτή για ελάχιστη διαμονή τα 3 έτη. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί αν τυχόν το ακίνητο οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.
  • Να συμφωνήσει το ποσό του ενοικίου, την αναπροσαρμογή αυτού και την εγγύηση, να ενημερωθεί για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς και για τον κανονισμό της πολυκατοικίας.
  • Εφόσον υπογραφεί ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης αυτό θα πρέπει να δηλωθεί στο Taxisnet από τον ιδιοκτήτη και να γίνει αποδοχή από τον ενοικιαστή (εντός 30 ημερών από την υπογραφή του).
  • Θα πρέπει να ζητήσει από τον ιδιοκτήτη πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου που είναι σε ισχύ ή να εκδώσει νέο καθώς είναι απαραίτητο για να πάρει το ρεύμα στο όνομά του.
  • Αν και δεν έχει κάποια νομική συνέπεια για τον ίδιο θα πρέπει να γνωρίζει επίσης ότι απαιτείται Ενεργειακό Πιστοποιητικής Απόδοσης (που πρέπει να δηλώνει ο ιδιοκτήτης)

Tips: Καλό είναι πριν την ενοικίαση σπιτιού και τη μετακόμιση να τραβά κανείς φωτογραφίες, ώστε να υπάρχουν αδιαπραγμάτευτα τεκμήρια για την κατάσταση στην οποία το παρέλαβε.

Υποχρεώσεις μισθωτή κατά την παραμονή στην κατοικία

Καθ’ όλη την διάρκεια της μίσθωσης, ο μισθωτής έχει υποχρέωση να καταβάλλει το ενοίκιο στο προσυμφωνημένο χρόνο και τόπο, των κοινοχρήστων και όλων των οφειλών που προκύπτουν από λογαριασμούς κοινής ωφέλειας π.χ. ρεύμα, νερό, αέριο κ.α. Αυτονόητο είναι ότι εκτός των τροποποιήσεων και προσθηκών που έχουν συμπεριληφθεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο, οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει στο μίσθιο θα πρέπει να έχει την έγγραφη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. 

Επιπλέον, υποχρεούται να χρησιμοποιεί το μίσθιο με επιμέλεια, χωρίς να προκαλεί φθορές, με εξαίρεση εκείνες που μπορεί να προκληθούν από τη συνήθη χρήση, η οποία είναι σύμφωνη προς την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, ώστε να είναι σε θέση κατά τη λήξη της σύμβασης να το αποδώσει όπως το παρέλαβε, διαφορετικά είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει κάθε ζημία θετική ή αποθετική, που μπορεί να υποστεί ο ιδιοκτήτης από την ανεπίτρεπτη φθορά.

Σε περίπτωση που το μίσθιο ανήκει σε συγκρότημα ή πολυκατοικία, ο μισθωτής θα πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις με τους υπόλοιπους ενοίκους, να σέβεται τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν.

Μετά την λήξη της μίσθωσης

Κατά τη λήξη της διάρκειας μισθώσεως ο μισθωτής έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στον εκμισθωτή στην κατάσταση που το παρέλαβε, δηλαδή χωρίς φθορές, πλην εκείνων που προκλήθηκαν από τη, σύμφωνα με τα συναλλακτικά ήθη και την καλή πίστη, συνήθη χρήση αυτού.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι όπως  σε όλες τις συναλλαγές, και στην ενοικίαση σπιτιού, είναι σημαντικό να υπάρχει μία καλή χημεία μεταξύ υποψήφιου μισθωτή και ιδιοκτήτη, για να αποφεύγονται άσκοπες προστριβές και συγκρούσεις στην πορεία της μίσθωσης. Επίσης αν δε γνωρίζετε καλά την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο τότε η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία μεσίτη για να σας βοηθήσει με τις γνώσεις του, ώστε να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Φίλτρα